Kérje Ön is a nyugdíjakkal kapcsolatos hírlevelünket!

Hírlevelünk küldését bármikor megszüntetheti.

Rokkantsági nyugdíj 2012 - Rokkantnyugdíjak átalakítása 2012 - Rokkantsági járadék 2012 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2011. november 29. kedd, 17:38

Megszűnik a rokkantsági nyugdíj 2012-től

A megváltozott munkaképességű emberek ellátásának átalakításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a parlamentnek. 2012. január 1-től megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a  rehabilitációs járadék, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka. A megváltozott munkaképességű személyek ellátása a rehabilitációs hatóság javaslata alapján rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás lehet.

2012-től a fenti ellátás valamelyikére az lenne jogosult, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy attól kisebb mértékű. Ez azt jelenti, hogy az ellátásokra a jelenlegi rendszer szerinti 40 százalékos egészségkárosodott személyek szerezhetnek jogosultságot.

 

Rehabilitációs ellátás - Rokkantsági ellátás

Az ellátás jövedelempótló jellegű, tehát megállapítása csak abban az esetben lehetséges, ha a megváltozott munkaképességű személy keresőtevékenységet folytatni nem tud.

Rehabilitációs ellátás annak a személynek állapítható meg, aki a komplex minősítés eredményeként rehabilitálható. Rokkantsági ellátásban az részesülhet, akinek rehabilitációja nem javasolható, illetve egészségkárosodása jelentős mértékű és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes.

A megváltozott munkaképességű ellátást kérelmezni kell, és akkor állapítható meg, ha a kérelem benyújtását megelőző öt éven belül a kérelmezőnek legalább 1095 napon át volt társadalombiztosítása. A kérelmezés nem vonatkozik azokra, akik 2011. december 31-én az átalakuló ellátások valamelyikében részesültek.


Módosítás dátuma: 2011. november 29. kedd, 18:32
 
Proudly brought to you by Sex Toys 365